Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Suomen vallonit ry. - Finlands Vallonättlingar rf.

Olemme yhdistys, jonka toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja kiinnostukseen vallonien historiasta, taiteesta ja kulttuurista. Teemme goodwilliä ilman ryppyjä ja järjestämme kiinnostavia tilaisuuksia jäsenten kuulumisien vaihtoon. Jatkossa pyrimme myös vielä aktiivisemmin tekemään näkyvyäksi suomalaisten vallonien merkitystä nyky-yhteiskunnassa eri tieteen ja taiteen aloilla.

Vallonit olivat alkujaan seppiä ja raudantakoja. Myöhemmin heidän jälkeläisensä kunnostautuivat myös laajasti yhteiskunnan eri puolilla, taiteessa, tieteessä ja kulttuurissa. Vallonit ovat lähtöjään Belgiasta ja tulivat Ruotsiin ja Suomeen 1600-luvun tienoilla Ruotsin kuninkaan pyynnöstä, koska heidän tapansa käsitellä rautaa oli ylivertainen. Suomen valloneista suurin osa tuli Ruotsin kautta. Ruotsiin tuotiin aikoinaan rautamalmin käsittelyn taitavia valloneja rakentamaan Ruotsin kaivosteollisuutta. Monet Suomenkin rautaruukkien perustajat olivat valloneja, ja he toivat työvoimaa Ruotsista ja jopa suoraan Valloniasta. Nykyään monet meistä ei edes tiedä omaavansa vallonijuuria, ovathan alkuperäiset nimet, kieli ja kulttuuri sekoittuneet kerran jos toisenkin alkuperäisväestöön.

Vallonisukuja ovat mm. sellaiset nimet kuin Allard, Basilier, Brun, Charpentier, Clemens, Corell, Drougge, Flament, Gauffin, Fährman, Gilliam, Hahne, Lihr, Poussar, Pira ja Servio… paljon muitakin! Kuuluisia vallonijälkeläisiä on paljon, mutta muutaman mainitakseni ainakin edesmennyt Aatos Erkko ja pitkäaikainen yrityskonkari Jorma Ollilla sekä poliitikoista ainakin Paavo Lipponen.

Kelttiläiset piirteet, tummat kulmat, valloninuppi takaraivossa, pienet korvannipukat, erilaisuus, iloluontoisuus ja vilkkaus sekä tarinoiden väritteleminen ovat ominaisuuksia, jotka monelta vallonijälkeläiseltä löytyvät. täältä ja fi.vallon@gmail.com saat valloneihin liittyvää lisätietoa.

 

Kiinnostaako sinua yhteistyö sukututkimuksen parissa? Sykkiikö sydämesi ruotsinkielelle ja yhteistyölle Ruotsin yhdistyksen kanssa? Haluatko olla järjestämässä mukavia tapahtumia? Jos vastaat kyllä, tule mukaan hallitukseen ja yhdistyksen toimintaan.

Lisää tietoa facebook-sivuillamme, https://www.facebook.com/groups/283841748354020/ ja täällä netissä.

Tavataan tapahtumissa, jutellaan facebookissa ja juhlitaan isosti 20-vuotista toimintaamme!

Är du intresserad av samarbete med släktforskare? Är du intresserad av svenska och av att samarbeta med den svenska föreningen? Vill du vara med och ordna trevliga begivenheter? Om svaret är ja, kom med i styrelsen och föreningens verksamhet.

 Helena Miettinen

puheenjohtaja, Suomen Vallonit

 Vuoden 2014 suurponnistuksemme oli Valoon - vallonitaiteen ja historian näyttely Belgian suurlähetystössä helmi-maaliskuun taitteessa. Tänä vuonna juhlimme yhdistyksen 20-vuotispäiviä monin eri tavoin. Tervetuloa ideoimaan ja mukaan!